تناسب اندام و تغذیه

پروتئین وی چیست و چه کاربردی دارد؟

پروتئین وی

پروتئین وی مکمل پرمصرفی بین ورزشکاران بویژه رشته‌های قدرتی است که نیاز به حجم بالای عضلات و ریکاوری سریع دارند.

تحقیقات علمی زیادی نشان داده که مصرف پروتئین وی در کنار تمرینات مقاومتی می‌تواند باعث افزایش قدرت، سایز و حجم خالص بدون چربی بدن شود.

خواص پروتئین وی

پروتئین وی مخلوطی از پروتئین‌های جدا شده از آب پنیر است که قسمت مایع شیر است که در طی تولید پنیر جدا می‌شود. شیر در واقع حاوی دو نوع پروتئین اصلی است: کازئین (۸۰%) و آب پنیر (۲۰%). آب پنیر در قسمت آبکی شیر یافت می‌شود. هنگامی که پنیر تولید می‌گردد، قسمت‌های چرب شیر منعقد می‌شود و آب پنیر به عنوان یک محصول جانبی از آن جدا می‌شود.

اگر تا به حال ظرف ماست را باز کرده‌اید و مایعی را دیده‌اید که روی آن شناور است، باید بدانید که این همان آب پنیر است. پنیرسازان قبل از اینکه ارزش تجاری آن را کشف کنند، آن را دور می‌انداختند.

آب پنیر پس از جدا شدن در طی تولید پنیر، مراحل مختلف فرآوری را طی می‌کند تا به چیزی تبدیل شود که عموما به عنوان پروتئین وی شناخته می‌شود؛ پودری که به شیک‌ها، جایگزین‌های وعده غذایی و اغذیه‌های پروتئینی اضافه می‌شود تا از خواص پروتئین وی برای بدنسازی استفاده شود. مصرف پروتئین آب پنیر راه مناسبی برای افزودن پروتئین به میزان مصرف روزانه شماست. در ادامه سایر خواص پروتئین وی ایزوله را بررسی می‌کنیم.

آب پنیر به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود، اگرچه افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز باید مراقب باشند و حتی برخی از افراد ممکن است به آن حساسیت داشته باشند.

پروتئین وی

پروتئین وی

فواید پروتئین وی برای بدن

توده عضلانی به‌طور طبیعی با افزایش سن کاهش می‌یابد. این معمولا منجر به افزایش چربی می‌شود و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مزمن را افزایش می‌دهد. با این‌حال، این تغییر نامطلوب در ترکیب بدن را می‌توان تا حدی کاهش داد، از آن جلوگیری کرد، یا با ترکیبی از تمرینات قدرتی و رژیم غذایی مناسب معکوس کرد.

نشان داده شده است که تمرینات قدرتی همراه با مصرف غذاهای با پروتئین بالا یا مکمل‌های پروتئینی یک استراتژی پیشگیرانه موثر است. به ویژه منابع پروتئینی با کیفیت بالا مانند وی که سرشار از آمینو اسید شاخه‌دار به نام لوسین است، موثر هستند.

لوسین از بین اسیدهای آمینه محرک رشد (آنابولیک) است. به همین دلیل، خواص پروتئین وی برای بدن، برای جلوگیری از از دست دادن عضلات مرتبط با افزایش سن و همچنین برای بهبود قدرت و بدنی زیباتر موثر است که از خواص پروتئین وی برای بدنسازی نیز محسوب می‌شود.

برای رشد عضلانی، پروتئین وی در مقایسه با سایر انواع پروتئین، مانند کازئین یا سویا، کمی بهتر است.

با این‌حال، اگر رژیم غذایی شما از قبل فاقد پروتئین باشد، مکمل‌ها احتمالاً تفاوت زیادی ایجاد نخواهند کرد.

خواص پروتئین وی و آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان‌ها موادی هستند که بر ضد اکسیداسیون بدن عمل می‌کنند و استرس اکسیداتیو را کاهش می‌دهند و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مختلف را کم می‌کنند. یکی از مهم‌ترین آنتی اکسیدان‌ها در انسان گلوتاتیون است.

برخلاف اکثر آنتی اکسیدان‌هایی که از رژیم غذایی دریافت می‌کنیم، گلوتاتیون توسط بدن تولید می‌شود.

تولید گلوتاتیون در بدن به تامین چندین اسید آمینه مانند سیستئین بستگی دارد که گاهی اوقات عرضه محدودی دارد.

به همین دلیل، غذاهای با سیستئین بالا، مانند پروتئین وی، ممکن است دفاع آنتی اکسیدانی طبیعی بدن را تقویت کنند.

این اثر، می‌تواند سبب ایجاد فواید پروتئین وی برای مو و پوست نیز است.

تعدادی از مطالعات بر روی انسان و جوندگان نشان داده‌اند که پروتئین وی ممکن است استرس اکسیداتیو را کاهش داده و سطح گلوتاتیون را افزایش دهد که از خواص پروتئین وی ۱۰۰ درصد است.

پروتئین وی

خواص پروتئین وی برای بانوان و مردان

فشار خون بالا یکی از عوامل خطر اصلی بیماری قلبی است. مطالعات متعددی مصرف لبنیات را با کاهش فشار خون مرتبط دانسته‌اند.

این اثر به خانواده‌ای از پپتیدهای فعال زیستی در لبنیات نسبت داده شده است، که به اصطلاح “مهارکننده‌های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین” (مهارکننده های ACE) هستند.

در پروتئین وی، مهارکننده‌های ACE، لاکتوکینین نامیده می‌شوند. چندین مطالعه حیوانی اثرات مفید آن‌ها را بر فشار خون نشان داده‌اند.

تعداد محدودی از مطالعات انسانی تأثیر پروتئین وی بر فشار خون را بررسی کرده‌اند و بسیاری از کارشناسان شواهد را بی‌نتیجه می‌دانند.

یک مطالعه بر روی افراد دارای اضافه وزن نشان داد که مکمل پروتئین آب پنیر، ۵۴ گرم در روز به مدت ۱۲ هفته، فشار خون سیستولیک را تا ۴ درصد کاهش داد. سایر پروتئین‌های شیر (کازئین) نیز اثرات مشابهی داشتند.

با این حال، فشار خون فقط در کسانی که فشار خون بالا یا کمی افزایش یافته داشتند، کاهش یافت.

در مطالعه‌ای که در آن از مقادیر بسیار کمتر پروتئین آب پنیر (کمتر از ۳.۲۵ گرم در روز) مخلوط در نوشیدنی شیر استفاده شده بود، هیچ اثر قابل توجهی بر فشار خون مشاهده نشد؛ بنابراین فواید خوردن پروتئین وی با شیر بر روی فشار خون تاثیری ندارد.

خواص پروتئین وی در لاغری

کلسترول بالا، به ویژه کلسترول LDL، یک عامل خطر برای بیماری قلبی است.

در یک مطالعه بر روی افراد دارای اضافه وزن، مصرف ۵۴ گرم پروتئین وی در روز، به مدت ۱۲ هفته، منجر به کاهش قابل توجه کلسترول کل و LDL (“بد”) شد. مطالعات دیگر اثرات مشابهی بر کلسترول خون پیدا نکردند؛ اما فقدان اثر، ممکن است به دلیل تفاوت در طراحی مطالعه باشد.

قبل از اینکه بتوان نتیجه گیری کرد، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

افزایش مصرف پروتئین یک استراتژی کاهش وزن شناخته شده است. خوردن پروتئین بیشتر ممکن است باعث کاهش چربی شود:

  • سرکوب اشتها، منجر به کاهش دریافت کالری می‌شود.
  • افزایش متابولیسم، به سوزاندن کالری بیشتر کمک می‌نماید.
  • به حفظ توده عضلانی هنگام کاهش وزن کمک می‌کند.

خواص پروتئین وی برای لاغری، به شکل ویژه‌ای موثر بوده و ممکن است در مقایسه با سایر انواع پروتئین بر چربی سوزی و سیری تأثیر بیشتری داشته باشد.

بازگشت به لیست